Hoe kunnen wij een creatieve oplossing bieden tegen leegstand? Met deze vraag werden wij benaderd door de gemeente en ondernemersvereniging in Schoonhoven in 2015. Zoals bekend werkt leegstand nieuwe leegstand in de hand, dus was het zaak om snel tot een serie passende maatregelen te komen.

Het resulteerde in een drietal projecten die gedurende deze periode werden uitgerold:

IK WIL HIER…

Tijdens een inspiratieavond presenteerde Hisa haar “Ik wil hier”-actie, een unieke manier om bewoners, ondernemers en eigenaren mee te laten beslissen over de invulling van leegstaande panden. Op deze wijze is direct in kaart gebracht waar de meeste behoefte aan was, zodat de nieuwe ondernemer direct op draagvlak kon rekenen. Dit zorgde voor enkele zeer concrete suggesties.

ETALAGEKASTEN

Lege etalages zijn een doorn in het oog van ondernemers, bewoners, eigenaren en gemeenten. En dat terwijl veel ondernemers staan te springen om hun producten bij het publiek onder de aandacht te brengen. De oplossing werd gevonden in etalagekasten. Deze kasten zijn gevuld met de producten van winkeliers uit het centrum. Twee vliegen in één klap; extra promotie voor huidige ondernemers en extra focus op de potentie van lege panden.

POP-UP SHOPS

Middels de actie “Verzilver uw kansen” is actief gezocht naar ondernemers die op zoek zijn naar winkelruimte. En met succes. Naast het openen van 2 pop-up shops stroomde de aanmeldingen binnen, zodat een flink netwerk opgebouwd is voor toekomstige opvulling van leegstand.

Van de pop-up shops die gerealiseerd zijn, heeft één winkel inmiddels vast intrek in een pand in Schoonhoven genomen.